Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Μια λέξη


Ξέρεις τι είναι να ψάχνεις να βρεις μια λέξη. Όχι μια οποιαδήποτε λέξη αλλά αυτή που θες εσύ. Αυτή που σε φτιάχνει, που ταιριάζει απόλυτα με αυτό που έχεις στο κεφάλι σου.
Μπορεί να πάρει ώρες ολόκληρες. Και αυτή η γαμημένη λέξη να μην έρχεται. Να έρχονται συνώνυμες κι ανώνυμες. Να σου είναι αδιάφορες, να περνάνε και να φεύγουνε. Να προσπαθείς να τις ταιριάξεις και να βγαίνει μια μετριότητα.
Να βασανίζεσαι, να στύβεις το κεφάλι σου και να μη βγαίνει τίποτα.
Και τι ηδονή όταν αυτή η πολυπόθητη λέξη έρχεται ξαφνικά εκεί που δεν την περιμένεις. Μονομιάς όλα ταιριάζουν. Γίνονται μια συγχορδία και χορεύουν με ξέφρενο ρυθμό.
Επιτέλους μπορώ να το πω: Μωρό μου είσαι έκσταση!

έκσταση η [ékstasi] Ο33 : 1.(φιλοσ.) η κατάσταση κατά την οποία το πνεύμα αποχωρίζεται πλήρως από τον κόσμο των αισθήσεων και έτσι επικοινωνεί άμεσα και ταυτίζεται με το Θεό: Οι μυστικιστές ισχυρίζονται ότι τη στιγμή της έκστασης, όταν εκμηδενίζεται και θανατώνεται η ψυχή, ταυτίζονται με την άπειρη ουσία του σύμπαντος. 2. η παθητική κατάσταση στην οποία περιέρχεται το πνεύμα, όταν απορροφάται πλήρως από μια μόνο ισχυρή εντύπωση (θαυμασμού, κατάπληξης κτλ.) ή μια μόνο σκέψη: Πέφτω σε ~. Θρησκευτική ~. Bυθίστηκε σε μια μελαγχολική ~.
[λόγ. < ελνστ. κστα(σις) -ση, αρχ. σημ.: `ταραχή της σκέψης΄ & σημδ. γαλλ. extase < υστλατ. extasis < ελνστ. κστασις]

έκσταση το [ékstasi] Ο (άκλ.) : είδος σκληρού ναρκωτικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου