Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Διάβασε ο Σκουλάκης το Μνημόνιο;


Αδιαμφισβήτητα το πολιτικό τοπίο στη χώρα μας έχει αλλάξει ριζικά, τα τελευταία δυο χρόνια. Η οικονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια τη φαυλότητα του πολιτικού συστήματος, τον καιροσκοπισμό, την κομματική ιδιοτέλεια και τη συντεχνιακή αντίληψη των πολιτικών.
Στη συνείδηση των πολιτών επικρατεί η γενικευμένη άποψη ότι όλοι οι πολιτικοί είναι «λαμόγια», ενώ στην καλύτερη περίπτωση τους θεωρούν ανίκανους και άχρηστους.
Απ’ ότι φαίνεται, το υπάρχον πολιτικό προσωπικό είναι κατώτερο των περιστάσεων. Μαθημένο στην αλαζονεία και στα προνόμια της εξουσίας, αδυνατεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Οι πολιτικοί εξακολουθούν να προκαλούν με τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά τους. Συνεχίζουν να φλυαρούν χωρίς ουσία, να βρίσκονται μακριά και αποκομμένοι από την καθημερινότητα των πολιτών. Περιβάλλονται από ανθρώπους κοντόφθαλμους  με χρωματιστά συνήθως γυαλιά και αναλώνονται κυρίως στο να κρατάνε τις ισορροπίες στο στενό περιβάλλον τους.
Δυστυχώς αυτή η κατάσταση ισχύει και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι τα Χανιά. Ο Μανώλης Σκουλάκης, ένας πολιτικός παλαιάς κοπής, χωμένος μέχρι το λαιμό στον κομματισμό, το ρουσφέτι και την πελατειακή αντίληψη, κινητοποίησε θεούς και δαίμονες για την εκλογή του στο Δήμο Χανίων. Αφού πρώτα σαν καλό παιδί και διατηρώντας την ιδιότητα του βουλευτή είχε φροντίσει να ψηφίσει το Μνημόνιο. (Άραγε το διάβασε ο Μανώλης;)
Και ο Σκουλάκης εκλέχτηκε πανηγυρικά δήμαρχος του Καλλικρατικού πλέον Δήμου των Χανίων. Με τις σχετικές φιέστες, με Ραγκούση στη πλατεία και το όλον ΠΑΣΟΚ των Χανίων στο πλευρό του!
Τις προθέσεις του τις έδειξε από την αρχή. Από τη στιγμή που δεν πέρασε η κομματική επιλογή για την εκλογή του συνήγορου του Πολίτη, όπου απαιτούνταν αυξημένη πλειοψηφία και για να μη φανεί ως ήττα με το καλημέρα, προτίμησε να αφήσει τη θέση κενή και τα Χανιά χωρίς το θεσμό!  Μη ξέροντας τι να πρωτοκάνει άρχισε να παίρνει τηλέφωνα υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς, μήπως και του κάτσει τίποτα καλό. Έφερε κάποιον στα Χανιά από το υπουργείο Υγείας που υποσχέθηκε ότι μέσα στο χρόνο (2011) θα κατεδαφιστεί το παλιό νοσοκομείο και θα ανεγερθεί στη θέση του Κέντρο Υγείας. Τελικά δεν έγινε τίποτα, γιατί λεφτά δεν υπήρχαν. Μπάχαλο με το προσωπικό και τη στέγαση των ενωμένων Υπηρεσιών, μπάχαλο με την αποκομιδή των απορριμμάτων! Στο μεταξύ έπιασε Άνοιξη, βρήκε δουλειά ο δήμαρχος στην υποδοχή των κρουαζιερόπλοιων, που ένας ναυτιλιακός πράκτορας είχε φροντίσει για τον κατάπλου τους στα Χανιά. Α!, ξέχασα και την κατεδάφιση του λιμενικού περιπτέρου, πράξη για την οποία ο Σκουλάκης θεωρεί ότι πρέπει να μείνει στην ιστορία! Βέβαια ούτε για την αποκατάσταση του χώρου υπάρχουν λεφτά και παραμένει ως έχει υπενθυμίζοντας σε όλους εμάς την γενναιότητα του δημάρχου.
      Κουτσά – στραβά πέρασε ο πρώτος χρόνος της θητείας! Για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου δε γίνεται κουβέντα, τα τοπικά ΜΜΕ έχουν πιεί το αμίλητο νερό! Για τους Αγίους Αποστόλους, όμως, έγινε κουβέντα και εκεί ο Μανώλης δεν παίζεται! Πάλι κούφια λόγια, πάλι θεατρινισμοί, με ακροατήριο μεγάλο και ανήσυχο για την τύχη της περιοχής! Πάλι ο πολιτικός του φίλος και υπουργός Πολιτισμού δεν τήρησε την υπόσχεσή του για παραχώρηση της περιοχής στο Δήμο. Και στις 13 του μήνα συζητείται στο ΣτΕ η προσφυγή φερόμενων ιδιοκτητών, με αίτημα την άρση της απαλλοτρίωσης του 1965.

Βέβαια, εκεί που έδωσε ρεσιτάλ αδιαλλαξίας ήταν στο θέμα των αστέγων, όπου ένα μοιραίο περιστατικό έφερε στο φως την άλλη πλευρά της οικονομικής κρίσης! Αφού πρώτα χρειάστηκαν δυο ώρες για να πεισθεί από τους πολίτες και την αντιπολίτευση ότι όντως υπάρχουν άστεγοι στα Χανιά, ο δήμαρχος πρότεινε να συσταθεί Επιτροπή για να αξιολογήσει ποιοι άστεγοι θα πληρούσαν τα κριτήρια για να φιλοξενηθούν προσωρινά σε εγκαταστάσεις του Δήμου! Ενώ οι άνθρωποι πέθαιναν από το κρύο και την ασιτία… Για τέτοια ευαισθησία μιλάμε!
Και έχουμε ακόμα δρόμο!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου