Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Δήθεν γενικά...


Δε βλέπω λύση. Λαϊκισμό, κυνισμό, αλαζονεία και ανθρωποφαγία βλέπω. Λείπει η αποστασιοποίηση, η ψυχρή λογική. Μερικές φορές νιώθω ότι δεν ανήκω σε αυτόν τον κόσμο. Αισθάνομαι περαστικός. Ένας παρατηρητής. Άλλοτε πάλι παίρνω θέση. Ανάλογα με τη διάθεσή μου. Αν και δε μ’ αρέσουν οι ταμπέλες δηλώνω αναρχικός και σουρεαλιστής. Και μαύρο πρόβατο.
Απογοήτευση νιώθω. Για τη χώρα μου. Για τους ανθρώπους. Για τον πολιτισμό μας. Για την κατάντια μας.
Είναι αλήθεια ότι το πρόβλημα της Ελλάδας έχει μια ιδιαιτερότητα. Είναι βαθιά πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό. Είναι δικό μας πρόβλημα και πρέπει να το λύσουμε εμείς. Ούτε η Μέρκελ ούτε η Λαγκάρντ μπορεί να το λύσει. Δε λύνεται με μέτρα, υποδείξεις ή απειλές. Και όμως βουλοπλέμε εδώ και τρία χρόνια, αδυνατώντας να κατανοήσουμε τι συμβαίνει.
Το πρόβλημα δεν είναι το πρόβλημα αλλά η προσέγγισή του. Δε μπορούμε να προσεγγίσουμε το πρόβλημα κουβαλώντας όλα τα σκουπίδια που έχουν σωρευτεί μέσα μας. Χρειάζεται ξεσκαρτάρισμα. Πρέπει να αποβάλλουμε ιδεολογίες και ιδεοληψίες. Και ότι άλλο μας εμποδίζει να το προσεγγίσουμε αντικειμενικά και επηρεάζει την ορθή μας κρίση. Εκεί πάσχουμε. Δε θέλουν πολίτες. Πελάτες και πρόβατα μας θέλουν. Κοπάδια. Αριστερό κοπάδι, δεξιό κοπάδι, φιλελεύθερο κοπάδι, οικολογικό κοπάδι, και ότι άλλη ταμπέλα θέλετε να βάλετε. (Μηδέ των φασιστοειδών εξαιρουμένων. Αυτοί κι αν είναι μέρος του συστήματος). Για να μπορούν να μας ελέγχουν καλύτερα. Να μας καθοδηγούν. Να τζογάρουν ανάλογα με τα συμφέροντά τους.
Αν διαφοροποιηθείς σε κάτι θα σπεύσουν αμέσως να πουν: Άντε μωρέ αυτός είναι αριστερός… ή δεξιός…ή…
Η πολιτική, οικονομική και μηντιακή εξουσία γνωρίζει αυτό το παιχνίδι πολύ καλά. Έτσι συντηρείται το «σύστημα» και εξασφαλίζει τη μακροβιότητα του. Κόπτονται όλοι να μας σώσουν, για να σώσουν πρώτα το τομάρι τους. Γι αυτό μας θέλουν φανατικούς. Μουζαχεντίν. «Σκεπτόμενους» μέσα σε κουτάκια. Δήθεν ελεύθερους, δήθεν δημοκράτες. Δήθεν γενικά…
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου